Vászoly

8245 Vászoly, Béke tér 1.

+36 87 445 053

vaszoly@canet.hu

www.vaszoly.hu

Fotó: Kálmán Andrea

Az alig 250 lakosú, a Balaton-felvidéki táj, hangulat és építészet minden jellegzetességét felmutató község Balatonfüredtől 15, Aszófőtől 10, Balatonudvaritól 5 kilométerre fekszik. A település egy kis völgy legmélyén bújik meg, elnevezése valószínűleg Vazul Árpád-házi herceg nevéből származik.

A török pusztítás után 1689-ben telepítették újra környékbeli, főleg szőlőműveléssel foglalkozó magyarokkal. Árpádkori templomának romjai a temető mellett még láthatók. A község fölött strázsáló római katolikus templomot 1803-ban építették klasszicista stílusban.

A Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány "Vászolyi Nyár" néven évről-évre színvonalas kulturális eseménysorozatot rendez. A Vászolyi Galériában képzőművészeti tárlatokat nyitnak, a templomban, a faluház udvarán, a kultúrházban, illetve az idilli szépségű környezetben lévő kis víziszínpadon színházi és zenei produkciókat láthat, hallhat a közönség. A községbol 5 kilométer hosszú, védett bükkerdőn, majd a tó felé egyenletesen ereszkedő, napsütötte szőlőültetvények között kanyargó út vezet a Balatonhoz.

Dörgicse és Környéke Borút Egyesület

Balatonfüred-csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki körzet