A vörösbor jótékony hatásai

  • Vörösbor jótékony hatásai

A vörösbor véd az Alzheimer-kór ellen

Francia paradoxon: ha a magas koleszerin-tartalmú ételek fogyasztása ellenére alacsony a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya

A Kaliforniai Egyetem és a new yorki Mt. Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói Dr. David Teplow vezetésével kimutatták, hogy a vörösborban természetesen előforduló ún. polifenolok gátolják az agysejteket pusztító plakkok kialakulásában szerepet játszó fehérjék képződését és csökkentik a már meglévő plakkok toxicitását, így visszaszorítják a kognitív hanyatlást.

A polifenolok közé több, mint 8000 vegyület tartozik, melyek a borban, teában, mogyoróban, különféle bogyókban, kakaóban és számos más növényben is nagy koncentrációban megtalálhatók. Korábbi kutatások már felvetették, hogy a polifenolok gátolhatják, vagy megelőzhetik az agyban - Alzheimer-kór során - felhalmozódó, plakkokat képző toxikus rostok felépülését, mostanáig azonban nem ismerték a polifenolok működési mechanizmusát.

A kutatócsoport tagjai az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatba hozott amiloid-béta (Aß) fehérjét vizsgálták. Tanulmányozták, hogy az Aß40 és Aß42 fehérjék hogyan kapcsolódnak egymáshoz és halmozódnak fel az agyban. Ez egerekben az idegsejtek pusztulását okozta. Ezután szőlőmagból kivont polifenol vegyülettel kezelték a fehérjéket. Felfedezték, hogy a polifenolok gátolják a toxikus Aß aggregátumok képződését és csökkentik a toxicitást.

"Az eredményeink egyszerűen értelmezhetőek" - mondta dr. Teplow. "Ha az Aß fehérjék nem tudnak összekapcsolódni, toxikus felhalmozódás sem jöhet létre, így nincs mérgező hatás. Felvetődik, hogy a vegyület Alzheimer-kóros betegekben csökkentené a toxikus termékek kialakulását, megelőzhetné a betegség kialakulását és javítana a már beteg emberek állapotán is."

"Az Alzheimer-kór oki kezelése jelenleg nem létezik és a közelmúlt különböző klinikai gyógyszerkísérletei kudarcot vallottak" - mondta dr. Teplow. "Így szerintünk a polifenolok klinikai kipróbálása fontos lépés lehet a betegség kezelésében."

egeszsegkalauz.hu