A vörösbor jótékony hatásai

  • Vörösbor jótékony hatásai

Újabb érv a vörösbor mellett

A jövőben számos öregedés által jelentkező betegségre gyógymódot jelenthetnek azok a készítmények, amelyeket a vörösbor egyik összetevőjéből fejlesztettek ki a kutatók.

A vegyületet egyszerre vizsgálják brit és indiai kutatók. Előbbiek az öregedés által okozott betegségek ellenszerét próbálják kikísérletezni belőle, míg utóbbiak a cukorbetegség gyógymódját látják benne.

Az előbbi kutatócsoport az általa kifejlesztett készítményt kisállatokon tesztelte. Ehhez először egy speciális, kalóriaszegény diétát alkalmaztak. Az egerek, patkányok és más rágcsálók energiabevitelét 40 százalékkal csökkentették, ezzel azonban az életkilátásaik csaknem 50 százalékkal emelkedtek.

A kutatók kiderítették, hogy ezeket a folyamatokat egy gén befolyásolja, méghozzá a SIR1-es. Rájöttek arra is, hogy a gén működését befolyásolni lehet a vörösbor összetevőjével.

Későbbi kutatások során kiderült az is, hogy vörösbor fogyasztásával a kalóriadúsabb étrend mellett is hasonló hatás érhető el. A resverator nevű vegyületből aztán sikerült kifejleszteni egy még hatásosabb készítményt.

Az anyag "ereje" abban áll, hogy segíti a mitokondriumoknak, a sejtek energiaforrásának a termelődését.

Mire jó még a vörösbor?

Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Az már kevésbé egyértelmű, hogy ebben a folyamatban a vörösbor hasznosabb, mint más alkoholok, az azonban biztos, hogy a nedűben van antioxidáns, amely szintén hasznos a szervezet számára.

Olasz kutatók azt is kimutatták, hogy a vörösbor a fertőtlenítő hatása miatt jót tesz a fogaknak és az ínynek.

Napi egy pohár vörösbor, de nem több, lassíthatja az időskori elbutulás kifejlődését.Rossz hír azonban, hogy annál, aki túl sokat fogyaszt vörösbort, azaz naponta legalább két nagy pohárral iszik, jelentősen nő a bélrák kialakulásának kockázata.

macosz.hu