Szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálesetek

0
1379

A téma a WHO világ No Tobacco Day 2018 május 31-én: “a dohány összetöri a szíveket, válassza az egészség, nem a dohány. A dohányzás évente mintegy 7 millió globális halálesettel jár együtt, és független, jelentős kockázati tényező a miokardiális infarktusra, stroke-ra, szívelégtelenségre és alacsony életminőségre. A Világszív Szövetség a WHO-val azon dolgozik, hogy a Dohányhiány Világnapja alkalmából felhívják a figyelmet a dohányzás és a CVD közötti kapcsolatra, valamint elősegítsék a dohányzás abbahagyásának azonnali és hosszú távú előnyeit
A dohány Világnapja egy.

Egészségügyi Világszervezet (World No Tobacco Day) kezdeményezés, amely május 31-én kerül megrendezésre, idén pedig a dohányzás és a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) közötti kapcsolat tudatosítására fog összpontosítani. A dohány világszerte évente mintegy 7 millió halálesettel jár, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a füstfogyasztáshoz és a közvetett füstexpozícióhoz.

A dohányzás károsítja az ereket és megvastagítja a vért

Növeli a vérnyomást és a vérnyomást, és helyettesíti az oxigént, ami fontos kockázati tényezővé teszi a koszorúér-betegség, a stroke és a perifériás érbetegség kialakulásában. Továbbá, ez a második leggyakoribb oka a CVD hipertónia után. Tekintettel arra, hogy a CVD-k a világon a halál első számú okai, a World Heart Federation (WHF) megtapsolja ezt a kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Annak ellenére, hogy a közvélemény tisztában van azzal, hogy a dohányzás milyen hatást gyakorol az egészségre, a WHO kiemeli azt a tényt, hogy ritkán tekintik a CVD egyik fő okának. A WHF elnöke, David Wood professzor szerint: “a dohányfogyasztás jelenti a cardiovascularis egészség fő elkerülhető kockázatát.

Ezért kötelességünk, hogy segítsünk a szívbetegeknek leszokni a dohányzásról, és azoknak a betegeknek is, akiknek magas a kockázata, hogy szívrohamuk vagy szélütésük lesz, hogy segítsenek nekik leszokni. Ezzel minden betegünknek tudunk segíteni a kockázatuk csökkentésében, de ami még fontosabb, tudatosítanunk kell a közvéleményt a dohánynak a szívünkre gyakorolt hatásáról, és különösen a gyermekek és a fiatalok soha el nem kezdődő fontosságáról. Az 1 milliárd dohányzó közel 80% – a világszerte átlagos és alacsonyabb jövedelmű országokban él, ahol a dohánnyal összefüggő betegség és halál terhe sokkal nagyobb. Ezt szem előtt tartva, a WHF a” Mert minden szívverés számít ” politikáján keresztül előmozdítja az ellátáshoz való nagyobb hozzáférés, valamint a cardiovascularis betegségek megelőzése, ellenőrzése és kezelése mindenki számára, státustól és körülményektől függetlenül, az életminőség kiterjesztésének és javításának céljával.

Hangsúlyozza a dohány veszélyeit

Szilárdan hiszünk abban, hogy folyamatosan ki kell emelnünk a dohánynak a szívünk és a vérkeringésünk egészségére gyakorolt veszélyeit. Azáltal, hogy az egészségügyi szakembereket, a kormányokat, az intézményeket, az ipart és a nagyközönséget egy közös ügy köré vonjuk, továbbra is oktathatjuk az embereket a dohány és az egészségtelen életmód veszélyeiről, valamint elősegíthetjük az ellátáshoz való egyetemes hozzáférés szükségességét” – teszi hozzá Wood professzor. Ennek az oktatásnak a támogatása érdekében a WHF hamarosan két adatlapot fog kiadni a dohányzásról: egyet a lakosság, gyet a szakemberek számára.

Szeptember 29-én a WHF a szívek Világnapját fogja ünnepelni azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a jó kardiovaszkuláris egészség fontosságára. Az egyik legfontosabb üzenetük a dohányzásról való leszokással járó azonnali és hosszú távú egészségügyi ellátások körül van. Mindössze 20 perc alatt a szívfrekvencia és a vérnyomás csökken.
A dohányzás abbahagyása után 12 órával csökken a vér szén-monoxid-szintje, és visszatér a normális szintre. 2-12 hét között a keringés javulni fog, a tüdőműködés pedig növekedni fog. Az első 9 hónapban a köhögés és a légszomj csökken. 1 évvel a dohányzásról való leszokást követően a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata körülbelül a fele a dohányoséhoz képest. A dohányzásról való leszokást követő 5-15 év között a cerebrovascularis történés kockázata a nem dohányoséra csökken
15 évvel a dohányzásról való leszokást követően a szívkoszorúér-betegség kockázata egyenlő a nem dohányzó betegével.

A dohányfogyasztás és a megelőzési politikák nyomon követése

Védje meg az embereket a dohányfüsttől azáltal, hogy teljesen füstmentes beltéri nyilvános helyeket, munkahelyeket és tömegközlekedést hoz létre. Segítséget nyújt a dohány leszokásában (költségfedezetű, lakossági szintű támogatás, beleértve az egészségügyi szolgáltatók rövid tanácsadását, valamint a nemzeti díjmentes kilépési vonalakat).  Figyelmeztetés a dohányzás veszélyeire azáltal, hogy egyszerű/szabványosított csomagolást és/vagy nagyszabású egészségügyi figyelmeztetéseket alkalmaz minden dohánycsomagra, és hatékony dohányellenes tömegtájékoztatási kampányokat hajt végre, amelyek tájékoztatják a közvéleményt a dohányfogyasztás és a használt füstexpozíció káros hatásairól. A dohányreklámra, promócióra és szponzorálásra vonatkozó átfogó tilalmak érvényesítése; és. Emeljük a dohánytermékekre kivetett adókat, és csökkentsük azok megfizethetőségét.

Több ember hal meg tüdőrákban, mint bármilyen más rákban. A dohányzás az első számú rizikófaktor a tüdőrákban, 87% – os tüdőrák halálozásért felelős. Az esélye, hogy öt évvel a diagnózis után még életben legyen, kevesebb, mint 1 az 5-höz. A COPD egy obstruktív tüdőbetegség, amitől nehéz lélegezni. Súlyos hosszú távú rokkantságot és korai halált okoz. COPD kezdődik, hogy nehéz, hogy aktív, mint a játék egy unokával, majd általában egyre rosszabb, amíg mászni egy rövid sor lépcsőn, vagy akár gyaloglás, hogy a levelet fárasztó vagy lehetetlen. Az emberek az otthonaikban ragadhatnak, képtelenek arra, hogy azt tegyék, amit akarnak, vagy barátokkal találkozzanak. A COPD 80% – át cigarettázás okozza. COPD a negyedik vezető halálok az Egyesült Államokban.